مزایا و معایب پارچه الیاف طبیعی چیست؟

مزایا و معایب پارچه الیاف طبیعی چیست؟

الیاف طبیعی چیست؟

الیاف‌ها اولین و اصلی‌ترین لوازمی هستند که در صنعت نساجی مورد استفاده قرار میگیرند. همانطور که میدانید الیاف‌ها به دو گونه طبیعی و مصنوعی تقسیم بندی می‌شوند.

در این مقاله میخواهیم، مزایا و معایب و ویژگی‌های الیاف طبیعی را مورد بررسی قرار دهیم، پس با ما همراه باشید.

به الیافی که در تولید آن از هیچگونه مواد شیمیایی و مصنوعی استفاده نشده باشد الیاف طبیعی می‌گویند. البته ناگفته نماند که این نوع الیاف‌ها منشا طبیعی دارند.

انواع الیاف طبیعی

به عبارت دیگر بعضی از الیاف ها همچون پنبه، کنف، کتان و الیاف طبیعی از نوع گیاهی می‌باشد. اما برخی دیگر از الیاف‌ها همچون پشم، ابریشم، مو و... الیاف طبیعی از نوع حیوانی هستند.

لازم به ذکر است که این نوع الیاف‌ها از میزان مقاومت و استحکام کمتری نسبت به الیاف مصنوعی برخوردار هستند. در تولید لباس‌هایی که در آن ها از الیاف های طبیعی استفاده شده است هیچگونه حساسیت پوستی وجود ندارد.

به عبارت دیگر، فرد با پوشیدن این نوع لباس‌ها هیچگونه حساسیت و خارش پوستی نخواهد داشت.

الیاف طبیعی حیوانی

الیاف مرغوب یا الیاف معدنی

نوع دیگری از الیاف های طبیعی وجود دارند که الیاف معدنی می‌باشند. امروزه این نوع الیاف ها در صنعت بسیار پرکاربرد بوده و طریقه استفاده از این نوع الیاف ها در نساجی متفاوت است.

همچنین در تولید فایبر گلاس و کامپوزیت الیاف معدنی کاربرد بسیار زیادی دارد. پنبه نسوز و شیشه الیاف طبیعی از نوع معدنی می‌باشند.

ناگفته نماند که الیاف پنبه نسوز از استحکام بسیار بالایی برخوردار بوده و به همین دلیل لباس آتش نشانان از جنس پنبه نسوز می‌باشد.

بهتر است بدانید که حیواناتی همچون گوسفند، خرگوش، کرم ابریشم، بز و آلپاکا منشا الیاف های طبیعی از نوع حیوانی هستند.

الیاف طبیعی گیاهی

همچنین گیاهانی همچون نارگیل، سیسال، پنبه و... منشا الیاف‌های طبیعی از نوع گیاهی هستند. از مهم‌ترین الیاف‌های طبیعی میتوان به پشم و ابریشم اشاره کرد که از کاربردهای بسیار زیادی برخوردار است.

ناگفته نماند که میزان جذب آب در الیاف طبیعی بسیار بیشتر از الیاف مصنوعی می‌باشد.

مزایا و معایب الیاف طبیعی

مزایای الیاف طبیعی

پارچه با الیاف طبیعی چه مزایایی دارد؟

همانطور که میدانید پارچه هایی که از جنس الیاف طبیعی تولید شده‌اند از مزایا و ویژگی های بسیار زیادی برخوردار هستند. به عنوان مثال پارچه هایی که از الیاف پنبه خالص تولید شده‌اند بسیار نرم بوده و به راحتی تجزیه می‌شوند.

همچنین این نوع پارچه ها به سرعت رطوبت را جذب می‌کنند و از بین می‌برند و قابلیت تنفس دارند. پارچه هایی که از جنس الیاف پشمی هستند بسیار گرم بوده و از دوام و قابلیت جذب بسیار بالایی برخوردار هستند.

همچنین پارچه هایی که از جنس الیاف ابریشمی هستند بسیار نرم و راحت هستند و وزنشان سبک است و در عین حال گرم هستند.

بطور کلی الیاف طبیعی که از منشا حیوانی هستند به خوبی گرما را در خود نگه‌میدارند و به همین دلیل لباس های زمستانی را از این نوع الیاف تولید می‌کنند.

همچنین این نوع الیاف ها از استحکام و خاصیت کشسانی بسیار زیادی برخوردار هستند. جنس آن ها نیز بسیار مرغوب می باشد و از کیفیت بسیار خوبی برخوردار هستند.

پارچه‌هایی که از جنس الیاف طبیعی موهر تولید شده‌اند بسیار لطیف و براق بوده و قیمت بالایی دارند. زیرا الیاف موهر و کشمیر از پشم حیوان بز تولید می‌شود.

همچنین پارچه‌هایی که از جنس الیاف طبیعی کشمیر تولید شده‌اند از قیمت بسیار بالایی برخوردار هستند. پارچه‌هایی که از جنس کشمیر هستند را باید با آب سرد شست.

پارچه‌هایی که از الیاف طبیعی گیاهی تولید شده‌اند از قدرت جذب بسیار بالایی برخوردار هستند و بسیار سبک و خنک می‌باشند.

همچنین پارچه‌هایی که از جنس الیاف پنبه هستند بسیار نرم و ضد حساسیت می‌باشند. به همین دلیل برای تولید لباس‌های نوزادان از این نوع الیاف استفاده می‌کنند.

پارچه‌هایی که از جنس الیاف طبیعی کتان هستند از مقاومت بسیار بالایی برخوردار بوده و به سرعت خشک می‌شوند. اما این نوع پارچه‌ها به سرعت چروک می‌شوند.

ناگفته نماند که مقاومت این نوع الیاف پارچه نسبت به پنبه بسیار بیشتر است. در تولید انواع کت و شلوار‌ مردانه و زنانه، حوله، برزنت و انواع لباس‌های زنانه از پارچه‌هایی به جنس کتان استفاده می‎‌کنند.

معایب الیاف طبیعی

پارچه با الیاف طبیعی چه معایبی دارد؟

یکی از اصلی ترین و مهم ترین معایب پارچه هایی که از جنس الیاف طبیعی یعنی پنبه و پشم هستند زیست تخریب پذیر بودن آن ها می‌باشد.

به عبارت دیگر این نوع الیاف ها برای تجزیه شدن، نیازمند شرایط خاصی هستند. اما الیاف مصنوعی به سرعت و به راحتی در هر شرایطی قابل تجزیه شدن هستند.

همچنین پارچه هایی که از الیاف طبیعی تولید شده‌اند قیمت بسیار بالاتری نسبت به پارچه هایی که از الیاف مصنوعی تولید شده‌اند دارند.

از دیگر معایب پارچه تولید شده با الیاف طبیعی همچون پنبه میتوان به سریع چروک شدن آن اشاره کرد. همچنین پارچه هایی که از جنس پنبه هستند بلافاصله بعد از شست و شو آب میروند. به عبارت دیگر حجم‌شان کوچک تر می‌شود.

همچنین قرار گرفتن طولانی مدت الیاف پنبه‌ای در مقابل نور آفتاب باعث رنگ پریدگی و زرد شدن آن می‌شود. پارچه هایی که از جنس الیاف پنبه‌ای هستند نسبت به پارچه هایی که از جنس کتان هستند سریع تر کثیف می‌شوند.

رها کردن پارچه‌هایی که از جنس الیاف طبیعی هستند در محیط مرطوب باعث کپک زدن آن ها می‌شود. همچنین این نوع پارچه ها خیلی سریع چروک می‌شوند و نیاز به اتو کشی دارند.

پارچه هایی که از جنس پشم هستند بسیار گران قیمت بوده و الکتریسیته ساکن تولید می‌کنند. همچنین اگر سفید کننده هایی که دارای کلر هستند به این پارچه ها بخورد باعث تغییر رنگ پارچه ها می‌شود.

مدت زمان خشک شدن پارچه هایی از جنس پشم بسیار طولانی تر از سایر پارچه ها می‌باشد. پارچه‌هایی که از جنس ابریشم هستند بعد از گذشت مدت زمانی رنگ‌شان زرد می‌شود.

همچنین این نوع پارچه ها در مقابل حرارت مقاومت ندارند و میسوزند. یکی دیگر از معایب این نوع پارچه ها لکه دار شدن توسط آب می‌باشد.

بطور کلی پارچه هایی که از جنس الیاف طبیعی هستند به مواد قلیایی و اسیدی همچون عرق بدن و... بسیار حساس هستند. به عبارت دیگر مواد قلیایی و اسیدی باعث سست شدن الیاف و تغییر رنگ این نوع پارچه‌ها می‌شود.

پیشنهاد می کنیم مقاله الیاف چیست و چند نوع الیاف داریم؟ را مطالعه فرمایید

همچنین بخوانید...

12 آذر 1402 وبلاگ

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...
موسسه اقتصادی کساپوشان از بزرگترین واحد‌های طراحی و تولید‌ پوشاک الیاف طبیعی در ایران است. آقای حبیب‌پور، از بنیان‌گذاران این موسسه از دوران جوانی وارد حرفه خیاطی شد و پس از 27 سال کسب تجربه، در سال 1390 کارگاهی را در تهران تاسیس کرد. بعد از مدتی آن کارگاه با هدف‌گذاری‌های بلند مدت و اندیشمندانه، تبدیل به یک موسسه صنعتی و کسب و کاری شد. اکنون کساپوشان برای تولید پوشاک محدودیتی ندارد و در تمام مدل‌های متداول مردانه و زنانه در قالب پوشاک اسلامی-ایرانی امکان تولید انبوه را دارد و این فرآیند در کارگاه تولیدی در اسلامشهر تهران انجام می‌گیرد. این تولیدی با افتخار اعلام می‌دارد که تمام پرسنل مشغول در این مجموعه از دانش بومی جهت پیشبرد اهداف تولیدی بهره می‌برند و نیز برای تامین پارچه و مواد اولیه محصولات خود با برترین تولیدکنندگان از کشور عزیزمان ایران همکاری می‌کند تا ضمن حمایت از تولیدکننده و کارگر ایرانی، مانع از خروج سرمایه از مملکت شود.
اطلاعات بیش‌تر
دسته‌بندی
موردی وجود ندارد.
عضویت خبرنامه
عضو خبرنامه ماهانه وب‌سایت شوید و تازه‌ترین نوشته‌ها را در پست الکترونیک خود دریافت کنید.
آدرس پست الکترونیک خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...
برچسب‌ها
موردی وجود ندارد.