پارچه جزو یکی از مهمترین ابزارهایی است که بشر بهمنظور تطبیق هرچه بیشتر خود با شرایط مختلف از آن استفاده کرد. از یکسو جنس پارچههایی که لباس از آنها بافته میشد تأثیر بسزایی در برداشت سایرین از ما دارد و از طرف دیگر، انتخاب صحیح نوع پارچه میتواند علاوه بر صرفهجویی اقتصادی، شرایط نگهداری لباس را ساده نماید.
با توجه به این مسائل قصد داریم در مقاله پیشرو به سراغ معرفی انواع مختلف پارچه و نحوه شناسایی آنها برویم. افزونبر این، خصوصیات منحصربهفرد هر کدام از انواع پارچههایی که معرفی میشوند را به شما خاطرنشان خواهیم کرد.
انواع مختلف پارچه
بهطورکلی بر اساس منشا مواد تشکیلدهنده، میتوان پارچهها را به چهار گروه اصلی تقسیمبندی نمود.
- پارچههایی با منشا گیاهی
پارچههای گیاهی از فراوری و ساخت الیاف بهوسیله گیاهان ساخته میشوند. پنبه و کتان در بین پارچههای گیاهی شهرت بیشتری دارند.
- پارچههایی با منشا حیوانی
این نوع پارچه بهطور مستقیم یا غیرمستقیم از بدن، مو یا سایر قسمتهای حیوانات یا حشرات ساخته میشوند. پارچههای ابریشمی و پشمی با منشا حیوانی بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند.
- پارچههایی با منشا معدنی
در ساخت این نوع پارچه از مواد معدنی استفاده میگردد.برخلاف پارچههای مصنوعی فعلوانفعالات شیمیایی متحول کنندهای روی آنها انجام نمیپذیرد. پارچههای نسوز مانند آزبست از جمله معروفترین پارچههای معدنی در بین توده مردم هستند.
- پارچههایی با منشا شیمیایی
تاروپود این نوع پارچه به کمک فعلوانفعالات شیمیایی ساخته شده و منشا طبیعی ندارد. پارچههای شیمیایی نظیر پلیاستر معمولا قیمت پایینتری از پارچههای طبیعی دارند.
معرفی و شناخت انواع پارچه
کتان
پارچه کتان از به هم بافتن الیاف گیاه کتان ساخته میشود. جذب فوقالعاده بالای آب در کنار ظاهر نسبتا درخشنده این پارچه آن را مناسب برای مصارفی مختلفی چون تهیه لباس، روکش تخت و مبلمان و حتی حوله ساخته است. بزرگترین مشکل پارچه کتان را میتوان آبرفتگی پس از شستوشو دانست. هرچند بسیاری از شرکتهای معتبر تولیدکننده پارچه و لباس قبل از برش زدن و آمادهسازی پارچه برای دوخت آن را آبکشی کرده تا پس از شستوشو تغییر سایز محسوسی نداشته باشد.
پنبه
پارچههای پنبهای جزو مرغوبترین و البته پرکاربردترین انواع پارچه مورداستفاده در البسه هستند. عبور مناسب هوا از بین الیاف این پارچه آن را برای استفاده در فصول گرم سال نیز مناسب ساخته است. متاسفانه لباسهای بافته شده از پنبه معمولا به سهولت چروک میشوند و در هنگام شستوشو حالت خود را از دست میدهند. با این حال اگر به دنبال خرید لباس مناسب برای فصول گرم سال هستید، لباسهای نخی و پنبهای را فراموش نکنید.
ابریشم
این نوع پارچه به کمک فراوری پیله ابریشم به دست میآید. درگذشته نحوه تولید پارچه ابریشم به کلی، سری بود و تنها در چند سده گذشته سایر قسمتهای جهان به جز چین با نحوه تولید آن آشنا شدند. پارچه ابریشم نهتنها به لحاظ لطافت و مقاومت بالا سرآمد پارچههای دیگر است، بلکه بهدلیل قیمت تمامشده بالا بهعنوان کالایی لوکس خرید و فروش میشود. بهطورکلی استفاده از ابریشم در لباسهای خانگی و زیر مرسوم نیست. در نقطه مقابل البسه خاص نظیر پیراهن مجلسی، کروات و شال را از آن تهیه مینمایند.
ساتن
در دوخت و تولید این پارچه از انواع مختلف مواد نظیر ابریشم، پنبه و حتی پلیاستر استفاده میشود. بهدلیل لطافت زیاد و وزن کم از یکسو و شفافیت و رنگپذیری بالا به صورت عمده در دوخت لباسهای زنانه از پارچه ساتن استفاده میگردد.
مخمل
در تهیه و تولید پارچه مخمل علاوه بر پشم و پنبه بعضا از ابریشم نیز استفاده میشود. برخلاف سایر پارچههایی که برای دوخت لباس مورد استفاده قرار میگیرند، وجود کرک روی یا زیر پارچه نکته مثبتی به شمار میآید. بهدلیل شرایط نگهداری سخت و قیمت بالای تمام شده پارچه مخمل، استفاده از آن در تولید البسه محدود بوده و بیشتر برای تولید لباسهای لوکس یا روتختی و پردههای لاکچری مقرون بهصرفه است.
پلیاستر
پارچههای پلیاستر از ترکیب حداقل سه نوع ماده شیمیایی با یکدیگر، تحت شرایط خاصی تولید میشوند. خوشبختانه تولید پلیاستر نیاز به دانش فنی یا تکنولوژیکی بسیار بالایی ندارد. ازاینرو قیمت تمامشده کالا بسیار مناسب است. استفاده از پلیاستر بیشتر در لباسهای زمستانی و لباسهایی که نیاز به شستوشوی دائمی دارند، مرسوم بوده و کمتر برای لباسهای زیر کاربرد دارد.
تریکو
پارچههای تریکو از ترکیب چند نوع الیاف مختلف در کنار یکدیگر بافته میشوند. ویژگی این پارچههای خاصیت کشسانی و طولانی در آنها است. در صورتی که در تولید این نوع پارچه از الیاف مرغوب نظیر لارکا استفادهشده باشد، امکان شستوشو مداوم آن را نیز خواهید داشت.
جین
پارچه جین معمولا از پنبه بافته میشود؛ اما بهطور کاملا نامتقارن تولید میگردد. ازاینرو سطح رویی آن با سایر پارچهها تفاوتهای اساسی دارد. از سوی دیگر، استفاده از چندین لایه الیاف در کنار یکدیگر موجب افزایش مقاومت پارچههای جین میشود. پارچه جین بهوفور در تولید البسه پرکاربرد نظیر شلوار، کاپشن، پیراهن و... استفاده شود. تنها مشکل پارچههای جین در کنار زبری خاص آنها کاهش سایز پس از شستوشو بهشمار میآید.
در این بخش با تعدادی از محبوبترین پارچههای مورداستفاده در صنعت پوشاک آشنا شدید. در قسمت بعدی به سراغ آموزش شناخت و استفاده از پارچههای مناسب دوخت لباس خواهیم رفت.
پارچه تترون
تترون از آن دست پارچههایی است که با الیاف پلی استر ویسکوز بافته میشود. این پارچه دارای تنوع رنگی بسیار بالا است. 150 رنگ برای آن تولید شده که حدود 40 تا 90 رنگ آن در دسترس است. مصارف پارچه تترون بسیار زیاد است. این پارچه یکی از ستونهای دوخت پیراهن است. مقنعه، ملحفه، لباس نوزاد، روتختی و... از دیگر مصارف تترون بهشمار میرود. این پارچه یکی از پرطرفدارترین منسوجات است. به دلیل مرغوب بودن، لطافت و زیبایی، بسیاری از افراد به استفاده از این محصول علاقه دارند. از طرف دیگر، قیمت مناسب آن و همیشه مد بودن پارچه تترون، بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
دیدگاه خود را بنویسید