آبرفت پارچه الیافی (طبیعی و مصنوعی) عبارت است از کاهش اندازه یک کالای نساجی پس از شسته شدن. این پدیده زمانی اتفاق می افتد که الیاف پارچه در اثر تماس با آب و رطوبت، منقبض می شوند.
الیاف طبیعی مانند پنبه، کتان، پشم و ابریشم، به طور طبیعی دارای خاصیت جذب آب هستند. در اثر تماس با آب، این الیاف رطوبت را جذب می کنند و منبسط می شوند.
پس از شستشو، الیاف به حالت اولیه خود باز می گردند و اندازه پارچه کاهش می یابد. الیاف مورد نظر معمولاً دارای آبرفت بیشتری هستند زیرا اغلب توانایی جذب و نگهداری آب بیشتری دارند. به عنوان مثال، پنبه به طور طبیعی توانایی جذب رطوبت را دارد و میتواند آب را در خود نگه دارد.
پارچه های الیافی آن دسته از پارچه هایی می باشند که از الیاف مرغوب طبیعی و مصنوعی تهیه می شوند و به دلیل کارایی خوب قابل استفاده در صنایع مختلف از جمله تولیدی پوشاک، مبلمان سازی، خودروسازی می باشند.
میزان آبرفت پارچه الیافی
میزان آبرفت پارچه الیافی (طبیعی و مصنوعی) با همدیگر متفاوت اند. پارچه های الیاف مصنوعی مانند پلی استر، نایلون، آکریلیک و ریون، معمولاً آبرفت کمی دارند.
میزان آبرفت این پارچه ها به عوامل مختلفی بستگی دارد که می توان به نوع الیاف، ساختار پارچه، دمای آب، مواد شوینده و غیره اشاره کرد. الیاف مصنوعی میزان آبرفت متفاوتی دارند.
به طور کلی، پلی استر بیشترین میزان آبرفت را دارد و می تواند تا 3 درصد کوچک شود. میزان جمع شدگی در نایلون و آکریلیک کمتر است و می توانند تا 2 درصد کوچک شوند.
ریون نیز آبرفت کمتری دارد و میزان کوچک شدن آن نیز تا 1 درصد است. با توجه به میزان آبرفت کمتر پارچه های الیاف مصنوعی، نسبت به پارچه های الیاف طبیعی، نیاز به توجه کمتری در هنگام شستشو و خشک کردن آنها وجود دارد.
الیاف مصنوعی مانند پلی استر و نایلون به طور کلی کمتر آب را جذب میکنند و سریعتر خشک میشوند. این ویژگی میتواند مزیتی باشد مثلاً در مورد لباسهای ورزشی که به دلیل فعالیت بدنی شدید و عرقزا استفاده میشوند.
راه های جلوگیری از آبرفت پارچه طبیعی و مصنوعی
میزان آبرفت پارچه الیافی (طبیعی و مصنوعی) به عوامل مختلفی بستگی دارد که می توان به نوع الیاف، ساختار پارچه، دمای آب و مواد شوینده اشاره کرد.
برای جلوگیری از جمع شدگی پارچه یا به اصطلاح آبرفت راه های زیادی وجود دارد که می توان از روش های زیر استفاده کرد:
- قبل از دوخت یا استفاده از پارچه، آن را یک بار بشویید چون این کار باعث می شود که پارچه آبرفت خود را از دست بدهد و در هنگام شستشوی بعدی، کوچک نشود.
- از آب سرد برای شستشوی پارچه استفاده کنید، آب گرم باعث افزایش آبرفت پارچه می شود.
- از مواد شوینده ملایم و بدون آنزیم استفاده نمایید، زیرا مواد شوینده با آنزیم می توانند باعث افزایش آبرفت پارچه شوند.
- پارچه مد نظر را در هوای آزاد و به صورت طبیعی خشک کنید.
- استفاده از محلول های آب و سرکه و آب و نمک می تواند باعث انقباض الیاف پارچه شود که از دیگر راه های جلوگیری از آبرفت پارچه شما می باشد. تمامی موارد ذکر شده در بالا می تواند به شما کمک کند که از آبرفت پارچه های الیاف مصنوعی و الیاف طبیعی جلوگیری به عمل آورید.
دیدگاه خود را بنویسید