تولید پارچه و انواع مختلف الیاف
در این مقاله می خواهیم در رابطه با مراحل تولید پارچه توضیح دهیم. به طور کلی اگر تاکنون به لباسی که بر تن پوشیده اید، توجه کرده باشید، متوجه خواهید شد که فرآیند تولید پارچه لباس شما بسیار زمانبر بوده است.
حتی اگر به بعضی از افراد بگویید که پارچه ی لباس تن شما تولید شده از الیاف های بسیار نازک است، ممکن است که این امر را باور نکنند.
با این حال افرادی که اطلاعات بسیار کمی نیز در رابطه با پارچه و تولید پارچه داشته باشند، متوجه خواهند شد که اصلی ترین متریال اولیه هر پارچه، الیاف های بسیار نازک هستند.
تولید پارچه، از گذشته های بسیار دور صورت گرفته است. علت این امر نیز، نیاز مبرم انسان ها به پارچه بوده است. با این حال اگر شما تاریخچه ی تولید پارچه را نگاهی بیندازید، متوجه خواهید شد که فرآیند تولید پارچه دستخوش تغییرات بسیار زیادی قرار گرفته است.
از این رو شما نمی توانید پارچه های اولیه را با پارچه های امروزی مقایسه نمایید. چرا که از نظر ظاهر، خصوصیت ها و ویژگی ها دارای تفاوت های بسیار زیادی هستند.
تاریخچه ی تولید پارچه
در گذشته برای تولید پارچه از دست استفاده می شد و افراد به صورت دستی پارچه ها را تولید می کردند، اما این روزها با پیشرفت علم و تکنولوژی و روی کار آمدن ماشین آلات حرفه ای دیگر نیازی به تولید پارچه توسط نیروی انسانی نیست.
بلکه این ماشین آلات هستند که به راحتی در سریع ترین زمان به تولید پارچه می پردازند. با این حال اگر شما بخواهید یک پارچه ی مقاوم را تولید نمایید، بایستی که مراحل طولانی را به پیش ببرید.
اگرچه در این زمینه ماشین آلات نیز به کمک شما می آیند اما اگر نیروی انسانی کار بلد نباشد، مسلماً پارچه تولید شده و پارچه نهایی از کیفیت مورد نظر و لازم برخوردار نخواهد بود.
قبل از اینکه به شرح تک تک مراحل تولید پارچه بپردازیم، بهتر است که بدانیم متریال اولیه ی پارچه ها چیست؟ و برای تولید کردن پارچه ها به چه مواد اولیه ای نیاز داریم؟
تولید الیاف متریال اولیه پارچه و انواع الیاف
اولین و اصلی ترین ماده اولیه برای تولید کردن پارچه، الیاف می باشد. الیاف ها می توانند دارای انواع مختلفی باشند که به دو دسته کلی به نام الیاف طبیعی و الیاف مصنوعی تقسیم شده اند.
الیاف های طبیعی شامل: پنبه، پشم، کتان، کنف، ابریشم و غیره هستند. این در حالی است که ما الیاف های مصنوعی را نظیر: پلی استر، نایلون و ریون می دانیم.
پارچه تولید شده توسط هر کدام از الیاف ها دارای ویژگی های منحصر به فرد خود هستند. با این حال از این الیاف ها در راستای تولید پارچه های مختلف استفاده خواهد شد. اگرچه الیاف های طبیعی از کیفیت بالاتری برخوردار هستند، اما نمی توان مزیت های الیاف مصنوعی را نادیده گرفت.
چراکه در برخی از موارد تنها پارچه هایی می توانند مورد استفاده قرار بگیرند که الیاف آن ها مصنوعی باشد.
تفاوت مراحل تولید کردن پارچه از الیاف مصنوعی و الیاف طبیعی
در نهایت می خواهیم طریقه ی تولید پارچه ها و فرایندی که در راستای تولید کردن پارچه صورت می گیرد، را توضیح دهیم. به طور کلی مراحل تولید پارچه از الیاف های مصنوعی با الیاف های طبیعی متفاوت است، اما این تفاوت را نمی توان چندان زیاد و رایج دانست.
در برخی از مراحل تفاوت هایی دیده می شود. با این حال ما امروز می خواهیم به شما فرآیند تولید پارچه الیاف طبیعی را ذکر کنیم که از جمله پر طرفدار ترین و پر کاربرد ترین الیاف ها می باشند.
مراحل تولید پارچه
مراحل تولید پارچه به شرح زیر خواهند بود:
مرحله ی اول تولید الیاف است. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره نمودیم، اصلی ترین ماده اولیه برای هر پارچه ای، الیاف آن می باشد. الیاف های طبیعی شامل: پشم، پنبه، کتان، کنف و غیره هستند.
پنبه و کتان در مزارع کشت خواهند شد و پشم نیز توسط دامپروران تولید خواهد شد. این در حالی است که برای تولید الیاف های مصنوعی بایستی که به صورت غیر طبیعی در کارگاه ها آن را تولید نمود.
نکته ای که در رابطه با نوع الیاف ها وجود دارد، این است که پارچه های تولید شده از الیاف طبیعی از کیفیت و دوام بالاتری بهره مند هستند و برای دوختن لباس مناسب تر می باشند.
دومین مرحله، تمیز نمودن الیاف ها است. به طور کلی پشم ها، کنف ها، کتان ها و غیره چون طبیعی هستند، نیاز به تعمیر دارند. در این مرحله کلافی درهم اما خالص از این محصولات طبیعی تولید می شود.
سومین مرحله، شانه کردن است. در این مرحله پشم و کتان به صورت درهم هستند. شانه کردن آن ها باعث می شود که از همدیگر جدا شوند و هر کدام در یک راستا قرار بگیرند.
درست در این مرحله است که ما از یک کلاف سردرگم و پیچیده به هم، رشته هایی مشخص و مجزا خواهیم داشت. همچنین باید بدانید که در مرحله ی سوم یعنی: شانه کردن، برخی از الیاف های کوچک که به درد نخور هستند، از بین خواهند رفت.
مرحله ی چهارم تاباندن می باشد. در این مرحله به تاباندن الیاف می پردازند. اگر به خاطر داشته باشید و خاطره های خود را مرور کنید، متوجه خواهید شد که مادربزرگ هایتان از دوک برای تاباندن الیاف ها یا ریستن آن ها استفاده می کردند.
البته این خاطره می تواند از دوران کودکی و برخی از کارتون ها نیز در خاطر شما باقی مانده باشد. مرحله تاباندن الیاف ها، دقیقاً همان مرحله ریسیدن آن ها است.
تنها با این تفاوت که به یکباره حجم بسیار بالایی از الیاف ها توسط دستگاه تابانده و ریسیده خواهند شد. عمل تابانده شدن یا ریسیده شدن نیز به این صورت است که تمام الیاف هایی که در مرحله ی قبل شانه شدند و به صورت مجزا از یکدیگر قرار گرفتند، به صورت کامل کشیده می شوند.
این کشش به صورت چرخشی صورت می گیرد. این امر باعث می شود که الیاف ها نازک تر و محکم تر شوند. همچنین در انتها الیاف های نازک به هم چسبیده و در هم ادغام خواهند شد. این امر به افزایش ضخامت و مقاومت آن ها کمک می کند.
مرحله ی پنجم، آماده سازی بافت می باشد. اگر که یک پارچه بخواهد از الیاف مصنوعی تولید شود، بایستی الیاف مصنوعی به مواد مخصوصی آغشته گردد.
این مواد باعث می شود که الیاف مصنوعی، خاصیتی نظیر: خواص الیاف طبیعی را پیدا نماید. این مرحله را فرآیند آماده سازی بافت می نامند. لذا تنها برای الیاف های مصنوعی به کار گرفته می شوند. در تولید پارچه از الیاف طبیعی این مرحله حذف می شود.
مرحله ششم آهار زدن است. آهار زدن باعث افزایش مقاومت و پیچ و تاب نخ ها خواهد شد. آهار یک ماده ی غلیظ، چسبنده و شیمیایی است که به الیاف ها می چسبد و باعث افزایش دوام و استحکام آن ها خواهد شد.
در مرحله هفتم، نوبت به بافت پارچه می رسد. برای این مرحله ابتدا بایستی الیاف ها یا نخ هایی که از مرحله قبل آماده شده اند، در زاویه های مختلفی قرار بگیرند.
رشته هایی که در طول قرار می گیرند، تار نامیده می شوند. همچنین برخی از رشته ها که در عرض قرار می گیرند، پود نام دارند. سپس دستگاه بافندگی شروع به کار می کند و این تار و پود را در هم می بافد.
بافتن تار و پود به همدیگر امری بسیار دشوار و زمانبر است که در گذشته به دشواری توسط نیروی انسانی صورت می گرفت، اما این روز ها به علت استفاده از تجهیزات حرفه ای، دستگاه ها در سریع ترین زمان این کار را انجام می دهند.
مرحله هشتم، مرحله پرزگیری پارچه می باشد. زمانی که تار و پود به همدیگر بافته می شوند. در لا به لای آن ها، پرزهای کوچکی بیرون می زند. در این مرحله، این پرزها زدوده می شوند.
مرحله نهم مرسریزه کردن است. این مرحله می تواند باعث افزایش مقاومت و درخشندگی پارچه ها شود. در این مرحله از مواد قلیایی نظیر: آمونیاک، پتاس و سود استفاده خواهد شد.
در دهمین مرحله که مرحله پایانی نیز می باشد، رنگرزی پارچه صورت می گیرد. برخی از پارچه ها به طرح ها و رنگ های مختلف در می آیند. این در حالی است که برخی دیگر نیز توسط رنگ های ساده رنگرزی خواهند شد.
دیدگاه خود را بنویسید